Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Προϊστορία


Το πρώτο μας βήμα ήταν να βρούμε την προϊστορία από το ουίσκι και την βότκα. Αφού μαζευτήκαμε όλοι μαζί  αρχίσαμε τις έρευνες πάνω στην ιστορία των δύο αυτών οινοπνευματούχων ποτών. Έπειτα από αρκετές ώρες ‘ψαξίματος’ συγκεντρώσαμε το υλικό και συλλέξαμε τα πιο σημαντικά στοιχεία για να δημοσιεύσουμε ώστε να μάθει και ο κόσμος που δεν ξέρει την προϊστορία τους.

 Προϊστορία

                                               Βότκα 

Σύμφωνα με τον οργανισμό  βότκας, η πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγή της βότκας, ήταν στη Ρωσία στα τέλη του 9ου αιώνα. Το πρώτο γνωστό αποστακτήριο βότκας βρέθηκε σχεδόν διακόσια χρόνια αργότερα στο Khlynovsk, τη Ρωσία, όπως αναφέρθηκε στα Χρονικά της Vyatka του 1174. Η Πολωνία διεκδικεί την απόσταξη βότκας, από τις αρχές του 8ου αιώνα, αλλά δεδομένου ότι αυτό ήταν μια απόσταξη οίνου θα ήταν πιο σκόπιμο να εξεταστεί σαν κονιάκ. Αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως βότκα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Πολωνία τον 11ο αιώνα, από μια φυλή ονόματι gorzalka, όπου η χρήση του εκεί ήταν αποκλειστικά για φαρμακευτικούς σκοπούς. Στην εγκυκλοπαίδεια Britannica αναγράφεται ότι το ποτό αυτό προέρχεται από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα, όπου πρώτος την ζυθοποίησε ο Sydnayaska Krueger της οικογένειας Krueger, που αργότερα εξελίχθηκε στην εταιρεία γνωστή σήμερα ως Smirnoff.









                                                   Ουίσκι

Οι Σκοτσέζοι και οι Ιρλανδοί είναι εκείνοι που μοιράζονται και διεκδικούν την πρωτιά, αφού έμαθαν την τέχνη της απόσταξης από τους Άραβες και τους Κινέζους στις αρχές του 6ου μ.Χ. αιώνα. Παρόλα αυτά, γνωστές χώρες παραγωγής είναι η Αμερική, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Η λέξη whisky είναι παραφθορά του uisge beatha που στην γλώσσα των Σκοτσέζων Κελτών (Gaelic) σημαίνει το νερό της ζωής. Στην πάροδο των χρόνων η λέξη κατέληξε να είναι whisky, ενώ οι Αμερικανοί το προτιμούν με (e), όπως whiskey.




                                             Πηγή: https://el.wikipedia.org  , http://www.savoirville.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου